about-banner

Onze geschiedenis vanaf de oprichting tot de jaren 50

In 1926 opent mijn grootvader Pierre LIBAU, een jonge schrijnwerker, zijn atelier en winkel in de Veldstraat in Etterbeek. Hij wordt bijgestaan door zijn echtgenote Jeanne en zeer snel door enkele andere schrijnwerkers. Het atelier had immers snel de wind in de zeilen.

De belangrijkste activiteit was het vervaardigen van alles soorten meubelen, eetkamers, keukenmeubels en natuurlijk slaapkamers. Het atelier fabriceerde de bedbodems en een stoffeerder uit de buurt maakte de wollen matrassen. Pierre Libau was echter altijd op zoek naar nieuwe dingen en vrij snel begon hij de bekende EPEDA-matrassen te verkopen, die werden gemaakt door het Brusselse bedrijf van de gebroeders Verhaegen. Die matrassen zorgden in die tijd voor een echte revolutie in de bedsector. Begin jaren 30 opende mijn grootvader, daarbij geholpen door zijn zuster Jeanne en zijn zwager Marcel Nicaise, een nieuwe winkel aan de Waversesteenweg (De Jacht). In die winkel, NOVA genaamd, werden meubels verkocht die in kleine meubelfabrieken werden gemaakt.

Maar helaas, 1940 stond voor de deur. Marcel Nicaise wordt onder de wapens geroepen en grootvader sloeg op de vlucht naar Frankrijk. Bij hun terugkeer moeten ze de winkel aan “De Jacht” sluiten. Tijdens de oorlog houden ze de schrijnwerkerij draaiende met allerlei kleine opdrachten.

(legende) Marcel Nicaise voor zijn meubelwinkel

Van de verhuizing naar de Vijverstraat tot vandaag

Op het einde van de oorlog explodeert de vraag naar meubelen. Het atelier kan de grote toevloed van bestellingen echter niet aan. Zeer snel wordt de productie stopgezet en wordt er alleen nog verkocht. Begin jaren 50 wordt de winkel te klein. Er wordt een huis gekocht en verbouwd (het gebouw dat we vandaag nog steeds betrekken), in wat toen hét commerciële centrum van Etterbeek was.

Begin jaren 60 besluit mijn moeder, die bij haar vader in de winkel was gaan werken, een winkel te openen van beddengoed en andere accessoires. Er wordt een nieuw huis gekocht aan de Waversesteenweg 471 en in die periode ontstaat het merk LITERIE LIBAU. Daar kunnen de nieuwsgierige consumenten ook kennismaken met de eerste generatie LATTOFLEX-matrassen en –bedbodems, een nieuwe revolutie in de sector.

Tijdens de “Golden Sixties” nemen we deel aan de eerste beurs van “het ideaal huis” en zijn we elk jaar aanwezig op de “Salon des Arts Ménagers”. Deze aanwezigheid versterkt de naambekendheid van de winkel. Vanaf dan beginnen we ook te leveren in het hele land.

Eind jaren 60 begin 70, laat de concurrentie van de grote meubelwinkels zich steeds meer voelen. Bij het overlijden van mijn grootvader besluiten Franz Neefs, mijn vader, en mijn moeder de winkel over te nemen en niet langer meubelen te verkopen maar zich helemaal te concentreren op de verkoop van beddengoed en bedden.
Ondanks de methodische en geleidelijke vernietiging van der JOURDAN-wijk houdt de winkel goed stand, dankzij de kwaliteit van de diensten en het advies en ook van de permanente zoektocht naar  innoverende producten. Twee voorbeelden daarvan zijn de introductie op de Belgische markt, begin jaren zeventig, van de eerste dekbedden en de eerste elektrisch verstelbare bedbodems.

In 1993 neemt een nieuwe generatie het bedrijf over. De winkel wordt verbouwd om de laatste nieuwigheden op de beddenmarkt nog beter te kunnen presenteren. We blijven ons assortiment uitbreiden met de nieuwste producten. Voorbeelden daarvan zijn het visco elastisch schuim en natuurlijk het nieuwe assortiment Lattoflex® X5 lattenbodems, waarbij de latten gemaakt van glasvezel.

Scroll naar top